Fysisk Mindfulness, vad är det?

Fysisk Mindfulness är en mix av det bästa från yogan meditationen och styketräningen. Det går långsamt, är inte flåsigt jobbigt, du kan blunda, slipper tänka och efteråt känns det som du har städat hjärnan och gett dig själv en helkroppsmassage.

Men vi börjar med att reda ut vad Mindfulness är. Mindfulness är ett tillstånd där du är fullt närvarande i nuet och observerar vad som sker utan att döma varken dig själv andra eller det som sker. 

Sedan finns det olika sätt att träna på för att medvetet uppnå detta tillstånd. Det kan exempelvis vara yoga, meditation, fysisk mindfulness, mindfulnesskurser, eller genom att läsa litteratur eller titta på filmer om Mindfulness. Det är individuellt vad som fungerar bäst, det handlar om hur du tar till dig information och lär dig. 

FYSISK MINDFULNESS är ett tillstånd av närvaro i din fysiska kropp där du observerar vad som sker i kroppen utan att döma. Men också analyserar vad som sker och medvetet förändrar dina tankar och dina rörelser för att skapa balans i den fysiska kroppen.

I en Fysisk Mindfulness klass lär du dig att förstå din kropp och styra signalerna mellan nervsystemet hjärnan och musklerna. Du lär dig hur du medvetet kan programmera om hjärnan så den skickar signaler till muskler som gör dig både lättare, starkare, stabilare och rörligare lär dig slappna av och undviker smärta. Att blunda andas och känna var det tar emot, var det gör ont, var och hur du är stel och var du har dina svaga länkar. 

Det är enkelt tack vare att det går långsamt och jag vägleder dig
Genom en medveten andning och långsamma, dynamiska och statiska övningar bygger du styrka i hela kroppen, ökar rörligheten, stabiliserar lederna, stärker diafragma, lungor, core och släpper på spänningar i kroppen. 

Håll utkik efter nästa klass på MOWE Hälso- & Yogacenter i Torshälla i Augusti. Klicka här
Eller skicka intresseanmälan så får du mail när nästa datum är spikat. Klicka här.

För gruppbokning kontakta mig Klicka här.

– Marie

Bakgrundsinformation

Eskilstuna, Sverige. Jag har praktiserat Fysisk Mindfulness i stort sett dagligen sedan januari 2001. Omedvetet började det redan 1983. Men det tog ända till hösten 2018 innan jag satte uttrycket Fysisk Mindfulness på pränt för att för att kunna börja dela med mig av mina kunskaper genom klasser och workshops. – Marie H Fahlberg


Hur det började?
Jag ville förstå vad som skedde inuti en kropp där muskler omvandlades till skelett i en smärtsam process. Jag ville lära mig förstå om det var ett utbrott som skulle medicineras med extremt höga doser medicin inom 24 timmar eller inte. Jag ville träna och hålla en en sån kropp i rörelse och så stark och rak som möjligt  utan att orsaka träningsvärk eller överansträngning som kan trigga sjukdomsförloppet. Jag köpte en muskelkarta för att förstå vad som hände under skinnet, vilka muskler som sjukdomen var aktiv i och hur de påverkade rörligheten. Ja, det var där det började. Yngsta sonens Hugos sällsynta diagnos FOP. Redan när han var 2,5 år började jag fråga ut honom och analysera och få honom att känna efter och bli medveten om sin egen kropp. Och att använda kroppen till vardags på ett sätt så han skulle hålla sig så rörlig, stabil och stark som möjligt utifrån sina förutsättningar. Allt för att förhindra onödiga olyckor. Med låst rygg och axlar kan han inte ta emot sig om han ramlar. Att jobba med koppen både rehabiliterande och prehabiliterande (förbyggande).


Dominoeffekten
Genom jobba så nära kliver jag automatiskt in i min egen kropp för att kunna förstå och kunna lokalisera smärta och lära mig hans rörelsemönster. Jag försökte memorera min sjukgymnasts nervsystemskarta för att förstå var nervtrådarna börjar och slutar. Att kunna lokalisera var det onda kommer  ifrån så vi behandlar orsaken till det onda och inte symtomet.


Tankar & Insikter

“Om 20% av Hugos muskler blir skelett så har han ju fortfarande 80% muskler kvar att jobba med, det är säkerligen mer än vad en vanlig soffsittare använder. Vi ser till att jobba med dom muskler han har och hoppas på det bästa. Och… Tänk om friska människor insåg hur enormt mycket vi faktiskt kan påverka med lite tålamod och väldigt små medel”

Insikter: Det går att träna och bygga muskler utan att träna hårt. Lite varje dag är som magi. På tre dagar kan man lära en person att bryta ett felaktigt rörelse mönster. På tre dagar kan du förbättra din syreupptagningsförmåga och stärka dina lungor & diafragma. Du kan börja om varje dag. Hugo är tvungen att börja om ganska ofta pga hans FOP sätter käppar i hjulen. Men målet är alltid framåt och förbättring utifrån nya förutsättningar.

Att styra tankarna så dom går via hippocampus istället för att låta amygdala reagera och få panik när Hugos FOP fick utbrott ut lärde jag mig själv. Jag minns så väl första gången det hände, 7 månader efter hans FOP brutit ut. När jag medvetet stannade upp och hade en dialog i hjärnan, jag släppte ner axlarna tog det lugnt och analyserade innan jag agerade. Det var en skön känsla. Det har varit många såna inre dialoger i min hjärna under årens lopp. Men att det jag gjorde var att styra mina tankar via hippocampus har jag förstått på senare år, tack vare dagens hjärnforskning. Och det är på samma sätt vi programmerar om hjärnan att skicka signaler till de muskler vi vill aktivera för att låta andra muskler slappna av och släppa efter. Vi stannar upp andas och låter informationen bearbetas i hippocampus.


Med Styrketräning Yoga & diskbråck och sonens FOP i bagaget.

Intresset för muskler och möjligheten att påverka både utseendet och kapaciteten har alltid funnits hos mig. Jag började med styrketräning som 16 åring 1983. Redan då pratade vi i termen “Get your min in your muscles”. Att jobba långsamt, isolerat och närvarande inuti kroppen. Yogan och den medvetna andningen kom in i mitt liv februari 2001. Höll egna klasser fram till 2009. Tog en paus pga av livet med FOP och drog på mig ett diskbråck 2010. Jag läkte mig själv och har kommit tillbaks starkare och rörligare än jag någonsin hade kunnat drömma om. Jag tränade bara hemma på yogamattan med 2-3 kg hantlar och kroppen som motstånd. Jag började efterhand väva in yogan i styrketräningen och Fysisk Mindfulness som träningsform växte fram. På resans gång tränade jag även upp rörligheten och styrkan i mina tår och jobbade bort smärtan från hallux valgus och det blev ett träningsprogram som du hittar på Aftonbladet klicka här . Filmer finns på min youtubekanal.

Fysisk Mindfulness är en mix av det bästa från yogan meditationen och styketräningen. Det går långsamt, är inte flåsigt jobbigt, man kan blunda, slipper tänka och efteråt känns det som man har städat hjärnan och gett sig själv en helkroppsmassage.

Livsstil – Fysisk aktivitet – Kost