Så funkar du

Forskning visar att det inte är din hjärna som styr dej – Det är du som styr din hjärna genom dina handlingar. Det positiva är att hjärnan är väldigt lättmanipulerad och föränderlig livet ut.

Ju bättre kunskap vi har om hjärnan, tarmarna, huden, oss själva, våra kroppar och människors olikheter, desto enklare blir det att styra våra handlingar och vårt välmående. Med 30 minuters promenader & några underhållande, lättlyssnade och inspirerande ljudböcker i lurarna kommer du långt. Här nedan hittar du mina bästa boktips för att lära känna din kropp inifrån och ut och hur du kan hjälpa den till en hälsosam livssstil och äga din hjärna. Scrolla ner och klicka på pilarna för att läsa lite kort om varje bok och se mina kommentarer.

– Marie

Bokinspiration

Det viktigaste du kan göra för din hjärna är att röra på dig. Hjärnforskningen visar att motion och träning får fullständigt ofattbara effekter på hjärnan. Vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne och bli mer kreativ och intelligent? Se då till att röra på dig, det räcker med promenader, 20 min 5 dagar/ vecka (men gärna 30-45min).

Av: Anders Hansen överläkare i psykiatri. Läs mer.

Mina kommentarer:
Jag som alltid lyssnar på böcker när jag springer eller går fick många insikter och ahaupplevelser när jag lyssnade på den här boken. Saker jag känt och upplevt fick jag helt plötsligt bevis på att det det är sant. Skönt att veta att man tänkt rätt utan att inse hur enormt bra det är för hjärnan och ens välmående att promenera & röra på sig utifrån sina egna förutsättningar. Varesig man är fysiskt fullt frisk, lever med kronisk smärta eller en funktionsnedsättning.

Ett tips till dig som vill komma igång och röra på dig: Bestäm dig för att ge dig själv 14 dagar där du tar en 30 minuters promenad varje dag och lyssnar på den här boken (storytel el. bookbeat har ofta prova på gratis) att samtidigt få veta vad som händer i hjärnan och uppleva vad som händer i din kropp om du promenerar varje dag i 2 veckor, risken är att du kommer fortsätta. Energi är rörelse och  så fort vi sätter oss i rörelse så händer det spännande saker… Lycka till!

Make it work handlar om hur du kan få dina viktigaste relationer i livet att fungera, de med din partner, dina barn, dina vänner och arbetskamrater. Om hur alla kan lära sig att utnyttja kraften i våra olikheter. Det är en enkel, underhållande och praktisk guide till hur man blir bättre på att acceptera att andra människor inte alltid är som du, hur man undviker de vanligaste krockarna och hittar sätt att mötas på.

Av: Annika R Malmberg. Läs mer.

Mina kommentarer:
Ingen är bättre än någon annan men vi är bra på olika sätt. Det här är en bok som hjälper oss att bli mer Mindful i vardagen och mötet med andra människor. Genom att lära känna sig själv och andra, blir man mer uppmärksam på sitt och andras agerande. Man blir medveten om vad som egentligen sker. Det skapar förståelse & medkänsla. Man blir mindre dömande mot sig själv och andra. Man lär sig förstå på vilket  sätt vi är olika, och hur vi behöver bemöta människor på olika sätt. 

Röd Gul Grön Blå – Vi har alla dessa färger (temperament) inom oss. Men vi har olika mycket av dem. Annika pratar mycket om dessa nyanser i sin bok. Men oxå när stressen slår på och hur det dominerande temperamentet förstärks, när dom goda starka egenskaperna blir riktigt dåliga. Och hur samma temperament kan uppfattas olika beroende på vem mottagaren är.

Det här är populärvetenskap när den är som bäst. Lagom underhållande, lättfattligt och intressant om det som är grunden till god hälsa – hur våra magar mår. Många skratt och aha-upplevelser. Tarmsystemet är grundläggande för både kropp och själ och förtjänar att tas på största allvar. Det har stor inverkan på hur vi mår. Ny forskning visar att övervikt, depressioner, allergier och Alzheimers kan orsakas av obalans i tarmfloran. Och kopplingen mellan hjärnan och tarmen är av avgörande betydelse. Giulia Enders ger svar och lär oss att förstå kroppens reaktioner utifrån de senaste forskningsrönen. På ett enkelt och underhållande sätt förklarar hon hur vi kan uppnå välbefinnande, åldras friskt och leva lyckligare. Läs mer.

Av: forskaren Guilia Enders.

Mina kommentarer:
Den här boken önskar jag att jag fått läsa när jag gick i grundskolan. I min mening borde den ingå i grundskoleutbildningen. Den är dessutom både lätt att förstå och underhållande och lite skriven så att barn skall kunna läsa den. 

av. Yael Adler

Vår hud berättar mer om oss än vi någonsin kan tro: Den här boken kommer att lära dig precis allt du inte visste att du ville veta om din hud. Trots att huden är så synlig och tar så mycket plats så är den märkligt hemlig. Det vill den tyska hudläkaren Yael Adler ändra på. Huden är vårt största organ, cirka två kvadratmeter med känsliga receptorer som hjälper oss att uppfatta världen omkring oss och skydda allt inom oss. Samtidigt är huden – på ett väldigt konkret plan – en biotop för bakterier, svamp, virus och parasiter. Författaren tar ett helhetsgrepp om huden på ett medicinskt, filosofiskt men hela tiden populärvetenskapligt sätt,  läs mer.

Den finns inte som ljudbok än (hoppas den kommer) men den finns både som e-bok & pocket. 

Mina kommentarer:
En lättläst bok med matnyttig information om huden. När man läser  om hjärnan, tarmen, huden och sedan kosten så lär man sig se kroppen som en helhet. Man ser samband och får verktyg som kan underlätta i val av livsmedel och livssil.

Den här boken är till för dig som har börjat få konstiga symptom med sömnen, humöret och kroppen. Här får du veta allt om hur och varför kroppen reagerar som den gör. Du får de bästa tipsen, samlade på ett och samma ställe, för att kunna bli utsövd, fräsch och på bättre humör än någonsin! Läs om bland annat sovyoga, naturläkemedel, kost, träning och inte minst hormonet östrogen. Allt för att du ska få rätt förutsättningar för att upptäcka din kvinnliga superkraft när hormonerna svänger – din perimenopower! 

Har du haft svårt att somna fastän du varit helt utmattad? Svänger humöret så att du knappt känner igen dig själv? Då kan du ha nått perimenopausen, en naturlig (men ofta besvärlig) fas i livet för kvinnor som kan börja så tidigt som vid 35 års ålder. Många lystrar till ordet klimakteriet som majoriteten tror inträffar när man närmar sig 50-årsåldern. Vad de flesta inte vet är att symptom som kan visa sig redan vid 35+ kan vara på grund av sviktande hormoner. Men nu kan du andas ut, hjälpen är på väg. 

Hälso- och medicinjournalisten Katarina Wilk blandar fakta med personliga upplevelser för att inspirera, vägleda och framförallt inkludera. Du är långt ifrån ensam om dessa symptom. En medicinsk faktagranskning har skett av Evelina Sande Idenfeldt, överläkare i gynekologi och obstetrik.

Mina kommentarer: 
En bok jag önskar hade funnits när jag var 35 år. Att vara förberedd och förstå vad som händer i kroppen och varför?! Det blir så mycket enklare att gå igenom olika faser i livet när man har kunskap. Att få möjligheten att “mota Olle i grind” och  behandla på rätt sätt i rätt tid. Ofta väntar kvinnor för länge och mår lite små-dåligt helt i onödan, eller får höra att dom är deprimerade och får antidepressiv  medicin. Det läskiga är att det kan smyga på långsamt under så många år. Men med kunskap och respekt för kroppens signaler så kan vi lära oss samarbeta med våra kroppar på ett bra sätt under den här perioden i livet. 

En lista på några av de vanligaste symptomen som har med hormonobalanser och sjunkande hormonnivåer att göra. Symtom som kan börja smyga på redan från 35 års ålder:

Värmevallningar/nattsvettningar/köldvallningar

Oregelbunden eller för individen “annorlunda” mens

Hjärndimma

Ångest / Oro

Insomni

Nedstämdhet

Likgiltighet

Depression

Trötthet

Humörsvängningar

Muskel- och ledvärk

Hjärtklappning

Viktuppgång

Torra slemhinnor (underliv / ögon / munhåla)

Torr hud

Håravfall

Nedsatt självförtroende / självkänsla

Yrsel

Urinvägsinfektioner

Urininkontinens

Mag- och tarmproblem

Sura uppstötningar

Social fobi

Allergiska reaktioner / intoleranser

Tryck i huvudet / över bröstet

Avdomnade “sovande” kroppsdelar

Huvudvärk / Migrän

En berättelse om inflammation, tarmfloror, onda och goda bakterier, vetenskapliga studier, hypokondri, metaanalyser, gurkmeja och antiinflammatorisk mat – dessutom förklarat på ett mer lättillgängligt sätt än du någonsin kunnat ana. Självklart med recept och fakta om de antiinflammatoriska hjältarna i köket.

Av: Lina Aurell & Mia Clase. Läs mer.

Mina kommentarer:
Många skratt på löpturerna när jag lyssnade på den här boken. Som jag såklart köpte efter jag lyssnat på den. Man kan ju tro att ljudböcker skall göra att man köper färre böcker, men i mitt fall så har det lite motsatt effekt. Jag tar mig sällan tid att ligga still och läsa men tycker det är otroligt skönt att lyssna när jag går långt eller springer. 

Av: Niklas Ekstedt & Henrik Ennart.

HAPPY FOOD – Om hur mat och lycka hänger ihop. Epedemin av psykisk ohälsa är en folksjukdom som hänger tätt samman med västerländsk matlagning. I Happy Food ser vi hur det mentala välmåendet går att påverka hemma i köket. läs mer.


HAPPY FOOD 2.0 – Om hur måltiden och lyckan hänger ihop. I Happy Food 2.0 fortsätter Niklas & Henrik att aptitligt presentera den nyaste forskningen inom mat och lycka. Boken bjuder på nya djupdykningar inom superråvaror och ännu fler lyckorecept som får munnen att vattnas och endorfinerna att jubla! Snabba vardagsrätter för barnfamiljen, trerättersmenyer för helgen och allt däremellan.  läs mer

Mina kommentarer:
Jag är ju nördig när det kommer till hjärnan & kosten. Otroligt bekvämt med böcker som djupdyker i senaste forskningen och levererar det i ett smakfullt paket med recept och tips. Det här är böcker jag köpt efter jag lyssnat på dom på storytel. 

Hitta din väg till framgång. Hur optimerar vi vår tid, sätter mål och förhandlar? Hur stärker vi vår självkänsla och hur kan vi hantera motgångar?

Av: Alexander Pärleros. Läs mer.

Mina kommentarer:
En grymt bra bok,  jag lyssnade på den på storytel men blev tvungen att köpa den. Det var så många smarta tips så jag insåg att det var bättre att köpa boken än att försöka hinna med och anteckna. Saker man kan använda i många olika sammanhang för att få framgång och välmående i alla delar av livet inte bara i arbetslivet. 

En illustrerad guide till positionerna, rörelserna och andningsteknikerna.

Av: Leslie Kaminoff & Amy Matthews. Läs mer.

Mina kommentarer:
En riktig favoritbok som ganska nyligen kommit på Svenska. Yogan kom in i mitt liv 2001 som ett enkelt och roligt sätt att träna hela kroppen, men känslan efter första yogapasset var som “En total omstart av hjärnan (som när man startar om en gammal seg dator) och fysiskt kändes det som om jag hade fått en helkroppsmassage”. Ett ögonblick och en känsla jag aldrig glömmer. Någonstans känns det som jag är född yogi. Redan som barn i mina tankar och de övningar jag gjorde, och övningar jag aldrig sett men försökte göra fast var för svag eller för stel för att klara av. Jag visste inte ens om att det fanns något som yoga, men helt klart gjorde min kropp det. Den här boken hade varit till både hjälp och glädje för mig redan som barn, att förstå hur jag såg ut på insidan och hur jag skulle kunna göra saker som jag & min kropp tyckte var roligt och mådde bra av. 

Aurveda för ditt sinne ger dig insikt om den flertusenåriga Indiska livsfilosofin ayurveda. – Mat är din medicin, din livsstil är din terapi.

Av: Janesh Vaidya, Ayurvedaläkare Läs mer.

Mina Kommentarer:
Den här boken köpte jag av Janesh Vaidya när han var i Eskilstuna och höll föreläsning. Jag gillar hans sätt att så målande beskriva kroppen och hur vi hänger ihop utifrån ett helhetsperspektiv. Det handlar om kropp & sinne, kost & livsstil och hur du kan använda energinivåerna i din kropp. Österländsk medicin på ett lättläst men samtidigt avancerat och inspirerande sätt. Har man läst om det endokrina systemet (hormonsystemet) och de västerländska  böckerna ovan så inser man att det här med till exempel chakrasystem inte alls är flummig som man kan tro, man pratar bara olika språk. 

livsstil – fysisk aktivitet – Kost