Gå igång din energi

Okej, dax för några små förändringar som kan kicka igång dig, ge dig mer energi och skapa en bekväm, långsiktig och hållbar förändring. Ge ditt framtida jag 18 dagar av ditt liv, du kan börja vilken dag som helst.

Vill du att jag skall bestämma en dag? Ok, då är en torsdag enligt mig den smartaste dagen att börja på. Inspirationen och “kom igång energin” kommer finnas kvar  i kroppen över hela helgen. När måndagen kommer är du redan är igång, den där nöjda känslan av att du ligger steget före allt och alla gör det helt självklart att fortsätta. Och måndagar är ju ändå “mentala startdagar”.

Dom här 18 dagarna skall du inte plocka bort någonting (förutom alkohol), du skall bara lägga till saker. Jag lovar att du kommer bli förvånad över resultatet och känslan i kroppen om du bara följer tipsen. Det enda du egentligen behöver kommer ihåg är att förbereda dig kvällen innan, fylla tillbringaren med vatten och lägga fram kläder inför nästa dag och bestämma dig vilken tid du skall kicka igång din energi.

Grundstommen dessa 18 dagar innebär att du varje dag skall promenera i rask takt i 30 minuter, dricka 3 dl rumsvarmt vatten på tom mage varje morgon, totalt skall du dricka 1,5-2 liter vatten varje dag och ingen alkohol. Med fördel byter du ut alkoholen mot Te eller iste. Ett tips om du gillar vin är att du låter ditt te svalna lite och häll upp i ett vinglas, alternativt gör iste och häll upp i ett vinglas, lägg i några frysta hallon, det ser både snyggt och gott ut, plus att det tillfredställer vanan av att föra ett vinglas till munnen på fredagskvällen.


Nu är det dax att förbereda dig så allt är klart och du slipper tänka när du vaknar.
Plocka fram mobilen för den är ditt viktiga hjälpmedel under 18 dagar.

 1. Bestäm vilken tid du skall ta promenaden. (kan vara olika från dag till dag).
 2. Ladda ner appen Runkeeper på din mobil. (följ mig om du vill @mariehfahlberg)
 3. Ladda ner appen storytel och/eller bookbeat (gratis att prova på) och spara boken Hjärnstark i din bokhylla.
 4. Fyll en tillbringare med 1 1/2 liter vatten och ställ fram den tillsammans med ett stort glas på köksbordet.
 5. Lägg fram bekväma kläder som du trivs i och ett par skor som lämpar sig för 30 minuters rask promenad. Glöm inte headsetet till mobilen.

Sådär nu är du preppad för att starta vilken dag som helst. Du fixar det här jag lovar. 18 dagar går galet snabbt.

För mer inspiration och pepp häng med oss på den globala hälsoutmaningen för FOP och DIN hälsa.
Gå med i den Svenska FB-gruppen “23/9-31/12 VälgörenhetsWalkRunRollforFOP” 
Följ @WalkRunRollforFOP på Instagram
Följ @WalkRunRollforFOP på FB

Scrolla ner ↓ och klicka på pilarna för att läsa mer om mina “varför?”.

– Marie
ps. Promenader och vatten ingår i träningsupplägget jag gjort åt min handikappade son för både hans fysiska & mentala hälsa. Det gäller varje dag året runt utifrån hans förutsättningar och dagsform. Utöver extra skelett från hans FOP har han även artros, osteochondromas & kantiga höftkulor. Rörelse har alltid gynnat honom och får smärta att dämpas och även försvinna.

Hälsosamt enkelt - nu kör vi!

Det är tillräckligt många dagar för att du skall kunna känna skillnad, och tillräckligt kort tid för att motiveras till att ge det en chans och testa att ta sig ut och promenera varje dag.

Eftersom det inte har någonting med veckodagar att göra så kan du starta närsomhelst utan att det känns konstigt.

På 18 dagar hinner du lära känna din kropp och dess olika förändringar i dagsform beroende på sömn, stress och andra faktorer. 

Även om du inte är en tävlings- eller kalkylmänniska så kan det vara otroligt peppande att följa statistiken och ha ett bevis för det du gör för dig själv. När du ligger på soffan på kvällen och tycker du inte gjort nånting kan du snabbt scrolla appen och bli överbevisad. Att se hur många mil och kilometer du lyckas avverka. Eller se hur många kalorier kroppen förbrukar. Att se om det verkligen gick lika långsamt eller snabbt som det kändes i kroppen. Förändringen i känsla från dag till dag och hur den är i relation till ditt tempo.

Är du tävlingsmänniska så behöver jag nog inte förklara alla fördelar. Du kommer med all säkerhet att gå igång ganska snabbt på statistiken, börja öka takten… vilja gå lite längre, utmana dej själv…vilja börja springa. Riskerna med att gasa för fort är att man kan börja få ont i knän, vrister, höfter, ländrygg. S

Kom ihåg att 30minuters promenader varje dag är hållbart i längden. VAR NÖJD! Lite varje dag är det som ger resultat i längden.

FOTA!
Ta en bild varje dag så du får en “väderdagbok” i appen, du kommer minns känslan och upplevelsen från promenaden när du senare scrollar dina bilder i mobilen. Den där nöjda känslan i kroppen där gången du tog dig ut i full regnmundering och regnet stod som spön i backen. Eller den där gången att var svinjobbigt och inspirationen åkt ner i källaren och ändå masade du dig ut och kickade igång energin. Eller den där underbara sommarkvällen, eller tidiga morgonen på våren när syrenerna nyss slagit ut… 

Att ta din promenad och samtidigt på ett underhållande sätt få bekräftelse på det som händer i din kropp och din hjärna, och bättre förstå varför det enkla i promenader gör så stor skillnad för dig och in framtid. 

Om du redan läst boken Hjärnstark klicka dig vidare till ett av mina tidigare inlägg  SÅ FUNKAR DU där hittar du fler böcker att inspireras av som kan göra dig sällskap på promenaderna.

HJÄRNSTARK: Hur motion och träning stärker din hjärna.

Text från adlibris:

“Vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne och bli mer kreativ och intelligent? Se då till att röra på dig! Regelbunden träning har nämligen visat sig vara den bästa hjärngympan som finns, bättre än sudoku, korsord och alla tänkbara kosttillskott tillsammans.
Man vet i dag att hjärnan är enormt föränderlig. Det bildas ständigt nya hjärnceller och nya kopplingar skapas och försvinner. Allt du gör, till och med varje tanke du tänker, förändrar din hjärna lite grann. Och det gör i allra högsta grad även motion och träning. När du rör på dig blir du inte bara piggare och mår bättre, det påverkar också koncentrationen, minnet, måendet, sömnen, kreativiteten och stresståligheten – till och med din personlighet och intelligens. Du tänker helt enkelt snabbare och kan lägga i en extra ”mental växel”, till exempel för att kunna koncentrera dig när det är stökigt omkring dig. Och alla som rör på sig får de här fördelarna, barn, vuxna och gamla.
I Hjärnstark visar Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till boken Hälsa på recept, vilka mekanismer i din hjärna som omvandlar promenaden eller löprundan till inget mindre än en mental ”uppgradering”. Du får lära dig vad det beror på och du får konkreta tips på hur du ska röra på dig för att uppnå alla positiva effekter som forskningen har kunnat visa.”

Det finns många bra anledningar till det. Utöver det vanliga att man får snyggare hy och mer energi  kommer här tre anledningar till.

Kroppen har ett vätskebehov på 30 ml / kg kroppsvikt / dygn.

Dina tarmbakterier kommer bli superglada när du levererar lagom tempererat vatten efter att dom jobbat klart sitt nattskift. Det blir rent och snyggt i tarmarna innan du skickar ner nytt skitjobb.

Om du har druckit för lite innan du går ut och går med bra tempo så kommer du upptäcka att händerna /fingrarna svullnar lite efter ett tag. Obehagligt = ett av kroppens sätt att tala om att du behöver vätska. Vi säger ofta “lyssna på kroppen” men för att vara helt ärlig så är det inte alltid så enkelt att förstå kroppens signaler. Det är ju inte som att man fått med sig nån manual med facit när man föds. Vissa saker får man lära sig av erfarenheter på resans gång.

Vi anpassar tempot utifrån dagsformen och tar endast vilodagar när kroppen säger ifrån, vilodagar kan även innebära att vi bara går ett varv runt kvarteret. Vintertid använder vi broddar & icebugs för säkerheten, är det för riskfyllt underlag kan vi åka iväg och gå ett varv på Tuna Park.

Det är han själv som bestämt att vi skall gå före frukost. Då blir han hungrig och äter bättre. Han har aldrig varit mycket för frukost. Ingen av oss är särskilt pratsam på morgonen. Men när vi har gått i ungefär 5 minuter kickar energin igång i Hugo och han börjar prata. Det är så häftig känsla. Spelar ingen roll om han varit på dåligt humör när vi börjar gå. Det går ALLTID över. En grymt skön start på dagen. 

Utöver promenader så går jag med honom upp och ner för trappen 3 gånger. Gör 10-15 st step ups på varje ben, med första trappsteget som “step up bräda”. Vi står mittemot varandra och han håller mina fingrar (för balansen) så gör vi 20 st höga knä lyft och 20 st kickar med hälen mot rumpan, så snabbt han kan. Sedan avslutar vi med balans och andningsövningar. Sedan simmar han under vatten i poolen varje dag för att få röra alla små muskler inne i kroppen, släppa loss spänningar och jobba med lungorna. Vi har anpassat med inomhuspool hemma för Hugo.

Om du undrar hur Hugo ser ut i sin kropp så kan du klicka här

Livsstil – Fysisk aktivitet – Kost

1 comment

 1. Marie H Fahlberg

  Hej Mikael
  Vad underbart att läsa, jag kan bara hålla med. Skogen är underbar och läkande på så många sätt. Lycka till med hälsan, yogan och sköna promenader.
  Hejsvejs – Marie

Comments are closed.